Nederland kent 450.000 alcoholverslaafden. Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. 77,3% van de bevolking van 18 jaar en ouder drinkt. Daarvan is 11,3% een zware drinker (bron: CBS, 2014).
Veelal houden de mensen die verslaafd zijn aan alcohol hun verslaving in stand met verhalen en smoesjes die ze aan de buitenwereld maar ook tegen zichzelf vertellen. De gevolgen van een alcoholverslaving zijn behoorlijk voor de persoon zelf maar ook voor zijn of haar omgeving. Om die reden wordt het ook wel een familieziekte genoemd. De omgeving kan depressief worden, mensen voelen zich angstig, moeten zich ziek melden op hun werk en soms worden relaties verbroken. Daarom is het nuttig dat we enkele fabels over alcohol aan je duidelijk maken;
1. Een glaasje wijn per dag is goed voor je gezondheid.
Het onderzoek waar deze uitspraak op gebaseerd is gold alleen voor een heel beperkte groep: mannen van veertig tot vijftig en vrouwen direct na de menopauze. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat alcohol het risico kan verhogen op mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, darmkanker, slokdarmkanker, leverkanker en borstkanker, waarbij elk glas alcohol het risico op kanker al verhoogt. Daarom raadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds het drinken van alcohol af. Daarnaast neemt het risico op hart en vaatziekten enorm toe. Veel alcohol kan een hoge bloeddruk opleveren, wat het risico op een hartinfarct en hartritmestoornissen doet toenemen.
2. Een glas wijn of bier ontspant.
Een eerste glaasje kan tegen de stress helpen, maar daarna vergroot je juist de kans op spanning en dus stress.
Jouw lichaam en brein moeten ’s nachts uitrusten en ook jouw organen. Als je veel en of vaak drinkt is jouw lichaam en geest ’s nachts druk bezig om nuchter te worden en is bezig om alle afvalstoffen weg te werken die je hebt toegediend. Doordat je ’s nachts niet tot rust komt voel je je de dag daarna meer gespannen, een glas alcohol lijkt dan de beste oplossing tegen de spanning en stress die jezelf hebt gecreëerd. Hierdoor komt er een opbouw van spanning en stress in je lichaam en brein. Daarnaast mis je de volgende dag de energie vaak om leuke ontspannende activiteiten te doen die wel goed zijn voor jou om te kunnen ontspannen zoals, wandelen, sporten naar vrienden gaan of even een boek lezen.
Waar alcohol drinken eerst de oplossing is voor de stress en spanning is het door veelvuldig gebruik juist de veroorzaker van stress en spanning. Dit proces is ten alle tijden progressief, dat wil zeggen de nadelige gevolgen worden alleen maar erger. Jouw problemen zullen alleen maat toenemen. Hierbij kun je denken aan gevoelens van somberheid, depressiviteit, passiviteit.
3. Alcohol is een goed slaapmiddel.
Je slaapt inderdaad sneller in. Maar… je slaapt lichter, wordt vaker wakker en moet vaker naar het toilet. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, het zogeheten 'slaapmutsje'. De slaap is echter minder diep en onrustig. Alcohol vertraagt het begin van de REM-slaap en vermindert deze ook. Deze REM slaap heb je hard nodig om geestelijk gezond en fit te blijven.
Het slaapmutsje kan dus gevolgen hebben voor het geestelijke herstel. Ook kan het gevolgen hebben voor het lichamelijke herstel. Iemand die alcohol heeft gedronken en wel veel uren heeft geslapen, is minder uitgerust dan iemand die niet heeft gedronken en hetzelfde aantal uren geslapen heeft. Sommige mensen worden daarnaast eerder wakker wanneer zij alcohol hebben gedronken. Voor deze negatieve geestelijke en lichamelijke gevolgen maakt de hoeveelheid alcohol die iemand drinkt niet uit. Het drinken van alcohol heeft dus in alle gevallen een nadelig effect op een gezonde nachtrust.
4. Alcohol zorgt voor goede seks.
Het wekt wel het lustgevoel op, maar met alcohol presteer je slechter in bed. Daarnaast hebben mensen vaak minder remmingen. Ook het kiezen van de juiste partner gaat vaak mis na het nuttigen van een aantal glazen. Met een glaasje op denk je met de ideale partner te maken te hebben. Helaas worden mensen na een wilde vrijpartij soms wakker met gevoelens van schaamte en of afkeer van zichzelf.
5. Ik kan makkelijk drie maanden stoppen met drinken dus ik ben niet verslaafd
Bij Helder Trainingen gaat de definitie over verslaving niet over hoeveelheid of hoe vaak je drinkt.
Helder Traingen, Remco Steijlen 2020; Zoals wij het van Helder Traingen zien is dat een verslaving een tijdens het leven of tijdens de zwangerschap gecreëerde afhankelijkheid van een bepaald middel of activiteit is waarbij men niet zelf in staat is om het gebruik ervan te corrigeren.
Wellicht valt het je op dat er in de definitie niets genoemd wordt over de hoeveelheid dat men gebruikt of over hoe vaak het gebeurd.
Ooit kwam ik iemand tegen in een therapie die maar één glas wijn per dag dronk. Echter diegene haar hele dag werd behelst door dat éne glas. Soms is het niet de hoeveelheid maar de afhankelijkheid die de verslaving bepaalt.
Ik kon moeiteloos drie maanden nuchter blijven. In het jaar voor mijn scheiding had ik vier maal een terug val, helaas steeds van enkele dagen. Die terugvallen hadden een verwoestende uitwerking op mij en mijn gezin. Ik snoof dan soms wel 20 gram cocaïne en dronk enorme hoeveelheden alcohol. Dit zijn dodelijke hoeveelheden. Soms is het niet de frequentie die de verslaving bepaalt maar de hoeveelheid. Iemand die lange periodes zonder zijn of haar middel kan en dan ineens enorme hoeveelheden gebruikt wordt “een binger” genoemd. Om te zien of je verslaafd bent kunt je contact opnemen met Helder Trainingen.
6. Na een kopje koffie ben je zo weer nuchter
Koffie bevat cafeïne. Dat is een stimulerende stof waardoor je je alerter en wakkerder voelt. Maar het helpt je lichaam niet om de alcohol in je bloed sneller af te breken. De alcohol blijft net zo lang in je lichaam als dat je de koffie niet gedronken had.
7. Een glas alcohol is prima voor je hart
Recent onderzoek weerlegt die populaire stelling. Zelfs in kleine hoeveelheden heeft alcohol géén voordelen voor je hart. Integendeel: een hoge bloeddruk en een hogere kans op beroertes en hartritmestoornissen loeren om de hoek.